Oud Winschoten: de oudste klant van Afeer Druk & Print
De Stichting Oud Winschoten is de oudste klant van Afeer Druk & Print. Zoals de naam al doet vermoeden, stelt de stichting zich ten doel ‘de belangstelling te wekken en de instandhouding te bevorderen voor alles wat betrekking heeft op de historie van Winschoten’, aldus de website. Sinds 2,5 jaar heeft Oud Winschoten haar intrek genomen in het gebouw van de voormalige PABO aan de Stikkerlaan, waar belangstellenden 2 middagen per week welkom zijn. Is er veel animo voor de geschiedenis van Winschoten? “Jazeker”, vindt penningmeester Jan Pekelder, “het gaat vaak om mensen die iets willen uitzoeken of iets komen brengen. Vorig jaar kregen we op die manier nog een hele bijzondere munt binnen. In heel Nederland zijn van dat type maar 8 uitgegeven. Daar zijn we dan natuurlijk heel blij mee!”
Knippen en plakken
De voormalig docent beeldende vorming is sinds 2 jaar penningmeester en bestuurslid van de stichting, maar als vrijwilliger al veel langer betrokken bij Oud Winschoten. Toen het bestuur zo’n kleine 30 jaar geleden besloot dat er een halfjaarlijks blad moest komen, nam Pekelder contact op met de drukkerij van wat toen nog Zodiak heette. “We zijn met kleine blaadjes begonnen. Ik kreeg de teksten aangeleverd en dan was het een kwestie van knippen en plakken, letterlijk. Daarna kreeg je floppy’s en vervolgens kwamen de superfloppy’s. Ongeveer 5 jaar geleden zijn we overgegaan op een groter formaat en zwartwit werd natuurlijk kleur, zo is er al heel veel veranderd in de loop der jaren”.
Stad zonder museum
Ook bij tentoonstellingen maakt Oud Winschoten gebruik van de diensten van Afeer. “Dit jaar organiseren we een expositie over 200 jaar stadsrechten. Ook daarvoor gaan we Druk & Print inschakelen. We hebben een extra lokaal erbij gekregen, dat gaan we inrichten als expositieruimte.” En ja, wat zou het mooi zijn: ooit een echt museum in Winschoten, zo mijmert de penningmeester. “Wat is nou een stad zonder museum? Dat is mijn grootste uitdaging, dit hier”, hij gebaart om zich heen, “op te krikken tot uiteindelijk een museum. Bijzondere stukken genoeg.”
Via Amsterdam en New York terug naar Winschoten
Bijzondere stukken genoeg inderdaad. Bijzondere verhalen ook. Neem het zilveren thoraschild, afkomstig uit de synagoge van Winschoten. “In de oorlog werd het naar Amsterdam gebracht’, memoreert Pekelder, “in de verwachting dat het daar veilig zou zijn. Niets bleek minder waar. Het werd verkocht en raakte uit beeld. Op een veiling in New York dook het stuk opeens weer op en konden we het terugkopen. Kun je nagaan: via Amsterdam en New York weer terug in Winschoten, wat een reis heeft zo’n stuk afgelegd! Inmiddels zijn 7 van de 10 oorspronkelijke thoraschilden weer terecht.”
Persoonlijk contact
Tot slot nog even terug naar het hier en nu: mogen we de conclusie trekken dat Oud Winschoten na al die jaren nog steeds tevreden is over de samenwerking met Afeer Druk & Print? “Ik ben één keer bij een andere drukker geweest” vertelt de penningmeester, “daar moest ik achter de balie blijven wachten en was er zo’n juffrouw die er geen verstand van had. Die moest mijn vraag doorvertalen naar iemand van de drukkerij. Bij Afeer is het heel informeel. Ik kan gewoon binnenlopen om dingen te bespreken met André of Lucie. Met haar regel ik de meeste zaken. Ik vind het heel prettig dat je nog gewoon persoonlijk contact kunt hebben. Best uniek, kom daar tegenwoordig nog maar eens om.”