“De zorg komt uit je hart!”
Astrid Kuntkes werkte meer dan 20 jaar bij Afeer. Ze begon in de schoonmaak, was gedetacheerd als chauffeur op een taxibusje, werkte in diverse kantines en pakte snoepjes in. Tot ze een nekhernia kreeg en thuis kwam te zitten. Een zware periode brak aan en het ging niet goed met haar. Werkgeversadviseur detacheringen Helen Bousema vertelt hoe het tij uiteindelijk keerde en Astrid in januari 2022 bij Oosterlengte ging werken. “We zochten een werkplek voor Astrid om te re-integreren. Toen kwam ze zelf met het voorstel om dit bij Oosterlengte te doen. Ze deed daar al vrijwilligerswerk.” Astrid vult aan: “Mijn oma kwam in december 2021 in het Dokhuis in Oude Pekela. Door omstandigheden kon ik niet zo vaak naar haar toe en ik dacht: ‘Dit is mijn kans, ik moet ervoor zorgen dat ik hier aan het werk kom als vrijwilliger, dan kan ik elke dag even bij haar zijn.’ Oma is helaas in september 2022 overleden, maar zo ging er wel een balletje rollen.”
Trots
Helen: “Het vrijwilligerscontract konden we inrichten als re-integratieplek. Na haar herstel is Astrid doorbemiddeld naar werk. Ze wilde heel graag in de zorg werken en als je dan een keer binnen bent, kun je jezelf laten zien en is het makkelijker om in aanmerking te komen voor vacatures. Zo werd het contract omgezet in een detachering en uiteindelijk is Astrid per 15 oktober officieel in dienst gekomen bij Oosterlengte. Dat is heel bijzonder. Ik ben er best trots op dat we dat met elkaar hebben bereikt.”
Terugkeergarantie
Was het spannend om officieel uit dienst te gaan bij Afeer? “Jazeker”, reageert Astrid, “dat was een hele stap, maar toch voelde het oké. Ik ben daarin goed begeleid door Helen. Ik kon altijd bij haar terecht met vragen. Bovendien heb ik een terugkeergarantie, mocht het niet lukken.” Helen: “Vanaf het begin hoor ik bij Oosterlengte alleen maar positieve geluiden over Astrid, dus het zal niet nodig zijn. Maar inderdaad ze kan terug, mocht het toch misgaan. Dat geeft een veilig gevoel.”
“Uiteindelijk is het natuurlijk ons doel”, vervolgt ze, “om een plekje te vinden voor medewerkers van Afeer bij een reguliere werkgever. Dat kan op verschillende manieren: detacheren, uitzenden en ook, zoals in het geval van Astrid, een arbeidscontract. Extra instrumenten die we daarbij kunnen inzetten zijn loonwaardebepaling en loonkostensubsidie. Het is heel fijn te merken dat Oosterlengte hier open voor staat en mensen een kans gunt.”
Werken met ouderen
Dat klinkt goed, maar even terug naar Astrid. Zij werkt nu als woonassistente bij locatie De Clockstede in Nieuwe Pekela. Hoe bevalt dat? Astrid: “Ik vind het prachtig werk. Vooral het omgaan met dementerende ouderen. Je moet veel geduld hebben, maar dat is geen probleem, dat heb ik. En je krijgt er zoveel waardering voor terug. Sinds ik hier zinvol werk doe, gaat het echt heel goed met mij. We zijn hier allemaal gelijk en werken als één team voor de bewoners. Volgend jaar mag ik zelfs een opleiding doen voor helpende. Maar weet je, je kunt nog zoveel diploma’s hebben: de zorg komt uit je hart. Dat is het allerbelangrijkste!”