Skip to content
menu
Afeer
  • (0597) 453 666

“De samenwerking met werkgevers is de sleutel naar succes”

Annemieke de Vries

Annemieke de Vries, coördinator Opleidingen en Trajecten bij Afeer: “De succesverhalen van mensen die vanuit een uitzichtloze situatie weer perspectief krijgen, dat is het mooiste aan mijn werk. Dat zij terechtkomen in de situatie waar ze van hebben gedroomd, met plezier naar hun werk gaan en hun eigen geld weer kunnen verdienen, dat is ons ultieme doel. Om daar samen met mijn collega’s een bijdrage aan te kunnen leveren, vind ik fantastisch.”

Interessant maken voor werkgevers

“Het gaat heus niet vanzelf. Toen er in 2019 vanuit de arbeidsmarktregio veel vraag naar mensen voor techniek en bouw was, zette dat ons aan het denken. Eigenlijk past de sector heel goed bij onze doelgroep, maar het probleem is vaak een gebrek aan vakvaardigheden, waardoor het verschil tussen werkzoekenden en een vacature te groot is. Om daar op in te spelen, besloten we als Afeer een TechniekLab op te zetten. Door de mensen de juiste vakvaardigheden te leren, worden ze interessant voor werkgevers.”

“Het TechniekLab bestaat uit een keuzecarrousel en vier voorschakeltrajecten. In het keuzecarrousel kunnen werkzoekenden vier weken lang proeven aan verschillende werksoorten: installatie, elektro, metaal, schilderen en timmeren. Als dat naar meer smaakt, kan de werkzoekende het een vervolg geven door een voorschakeltraject te doen van tien weken. Hij of zij heeft dan de keuze uit timmeren, schilderen, lassen of metaalbewerken. De voorschakeltrajecten bestaan uit drie praktijkdagen per week, een ochtend VCA en een middag taalondersteuning voor wie dat nodig heeft.”

Inspelen op vraag uit de arbeidsmarkt

“Het TechniekLab is een soort van kweekvijver, die mensen klaarmaakt voor doorstroom naar betaald werk of bijvoorbeeld een BBL-opleiding. Omdat het de bedoeling is dat mensen doorstromen, moeten we de focus houden op kansrijke branches. Zo voorkomen we dat we opleiden om het opleiden. We kijken continu waar de vraag ligt en maken de draaiboeken maar een paar maanden vooruit, zodat we snel kunnen schakelen. En die flexibiliteit blijkt ook echt wel nodig. Dat geldt voor alle branches. Op dit moment zijn er veel vacatures voor medewerkers klantenservice, dus starten we op korte termijn weer een opleiding daarvoor.”

“Vanuit het TechniekLab is de samenwerking met werkgevers de sleutel naar succes. We werden laatst gebeld door een werkgever hier in de regio, die een grote schildersopdracht voor ons had. Superleuk! Binnen Afeer kijken we dan hoe dat kunnen invullen. Plaatsen we een schilder rechtstreeks vanuit het TechniekLab bij deze werkgever? Of laten we de opdracht uitvoeren door de schildersafdeling van ons Werkleerbedrijf en plaatsen we de werkzoekende daar? Onze kracht zit ‘m erin dat wij goede begeleiding bieden door middel van praktijkopleiders en de samenwerking met de werkgevers. Wij hebben mensen in dienst die werkzoekenden echt vakkennis kunnen leren, maar die daarnaast ook verstand hebben van begeleiding en doorstroming naar de arbeidsmarkt. Die combinatie is uniek.”

Het TechniekLab is opgezet vanuit het 1000-banenplan. Voor meer informatie over het 1000-banenplan klik hier www.kansrijkopleiden.nl/opleidingen

Lees meer over ons technieklab

download

Gerelateerde verhalen

Hoe kunnen we helpen?

Hoe kunnen we helpen?

Klik om gemarkeerde tekst te luisteren