Bewuste keuze voor Afeer
“BRP staat voor Basisregistratie Personen. Statushouders schrijven zich hier in om een bsn-nummer te krijgen. Dat is nodig om toegang te krijgen tot de BV Nederland.” Aan het woord is Monique Elling, coördinator van de BRP-straat in Emmen. In 2014 werd het concept door haar en haar collega’s ontwikkeld voor het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Toen er door corona meer ruimte nodig was, verhuisde de BRP-straat van Ter Apel naar Emmen. “We werken grensoverschrijdend”, lacht Monique, “en zitten nu alweer een jaar in Drenthe. Op 8 maart vorig jaar hebben we met het hele team in deze voormalige school grote schoonmaak gehouden. Een supergezellige dag, tussen de middag hebben we met zijn allen patat gegeten. Weet je, dat vind ik het allermooiste hier: we zijn één team, we doen het met z’n allen. En dat loopt als een trein!”
“Ben ik nog wel in trek?”
Ineke was er op 8 maart vorig jaar nog niet bij, maar wel meteen de maandag daarna. “Ik was zo blij dat ik werd uitgenodigd door Afeer. Ik heb achttien jaar lang in een supermarkt gewerkt in het Westen. Doordat we naar het Noorden zijn verhuisd, kwam ik zonder werk te zitten. Ik ben een doener, kan niet stilzitten. Maar ik loop tegen de zestig, dus ik dacht: ben ik nog wel in trek? Toen ik een uitkering aanvroeg, kwam ik bij Afeer voor begeleiding naar werk en was het heel gauw geregeld. Daar was ik zo happy mee.”
“Meer dan alleen mijn dweiltje”
“Ik hoor hier helemaal bij het team”, vervolgt ze, “als er een etentje is, ga ik ook mee. Het zijn zulke fijne collega’s. Ik heb net een weekje vakantie gehad. Dan zijn ze blij dat ik er weer ben. ‘We zien het meteen’, zeggen ze dan. En het klopt: ik ben heel precies. Maar er is meer dan alleen mijn dweiltje hoor. Ik heb ook oog voor de mensen om mij heen. Soms heb ik hele gesprekken. Laatst nog: een grote Afghaanse familie. ‘Dat heb je goed gedaan’, zei ik tegen de vader. Hij moest zo lachen. En dan blijf ik wel wat langer, want het werk moet natuurlijk wel klaar.”
“Ervoor zorgen dat mensen weer verder kunnen in het leven!”
En die betrokkenheid valt op. Werkleider Harold en coördinator Monique: “Ineke voelt zich verantwoordelijk, ze heeft een enorme drive. Ze is een hele goeie schoonmaakster, maar misschien nog belangrijker: ze is een opgewekt en vrolijk mens, echt een visitekaartje!” Monique: “Ik ben blij dat Ineke weer verder kan. Al met al werken wij juist om die reden graag samen met Afeer. Het is een bewuste keuze. Je kunt kiezen voor commerciële detacheringsbureau’s, maar wij vinden het belangrijk dat mensen met een uitkering weer een kans krijgen.” Harold besluit: “En juist daarin vinden we elkaar: ervoor zorgen dat mensen weer verder kunnen in het leven!”