Skip to content
Hulp richting werk?
menu
Afeer
  • (0597) 453 666

Afeer Mobiliteit & Fietsplezier

Sander en Uzzia Timmer zijn sinds 8 maanden de trotse eigenaren van Fietsplezier Oldambt in Winschoten. Een jaar werkten ze samen met de vorige eigenaar en in juni 2023 zetten ze de grote stap. Spannend? “Dat vraagt iedereen”, klinkt het nuchtere antwoord van Uzzia, “maar ik voel de spanning niet, ik voel alleen maar enthousiasme”. Enthousiast is ook Benz, die sinds oktober bij het jonge stel werkt. Eerst via Afeer Mobiliteit en per 1 februari rechtstreeks in dienst bij Fietsplezier. Hij straalt als hij erover vertelt. “Ik vind het geweldig hier! Ik heb leuke collega’s en heb hier echt een veilige plek.” En juist dat laatste, die veilige plek, is essentieel voor iemand als Benz.

Passie voor fietsen

Benz heeft namelijk autisme, is op grond daarvan opgenomen in het doelgroepregister, en kwam, op zoek naar passend werk, bij sociaal ontwikkelbedrijf Afeer terecht. Gert Hazenberg, adviseur arbeidsmarkt bij Afeer: “Benz is heel goed in de praktijk, met de theorie had hij op school wat meer moeite. Hij heeft een enorme passie en gedrevenheid voor fietsen. Zijn werkcoach bij Afeer vroeg of ik iets voor Benz zou kunnen beteken. We hebben vervolgens kennisgemaakt en zijn de boer op gegaan. Zo kwam ik bij Sander terecht. Sander heeft enige ervaring met mensen met autisme en weet hoe hij hiermee moet omgaan. We regelden een gesprek en het klikte eigenlijk meteen.”

Sander, Uzzia, Benz en Gert staan buiten voor de winkel

Duurzame uitplaatsing

En zo begon het. Gert: “De eerste 3 maanden heeft Benz via Afeer Mobiliteit gewerkt. Afeer Mobiliteit is echt bedoeld als overbrugging. Als de werkgever zegt, ‘dit klinkt op zich goed, maar hoe pakt het in de praktijk uit’, is het heel mooi dat je van beide kanten kunt uitproberen of het een goede match is. Je moet het eigenlijk zien als een verlengde proefperiode van minimaal 3 maanden tot maximaal 1,5 jaar. Dan is het echt wel helder of partijen bij elkaar passen. Maar ook als na 2 maanden al blijkt dat het een supermatch is, doen wij bij Afeer niet moeilijk. Wij hebben geen afkoopregeling. Ons doel is een duurzame uitplaatsing, ook als we dat kunnen bereiken met een contract dat nog niet helemaal is volgemaakt. Als werkgever betaal je bovendien alleen voor gewerkte uren. Heel flexibel dus.”

“Alles mag, maar niets hoeft”

Benz startte met 2 middagen in de week, maar heeft het zo naar zijn zin dat hij inmiddels het dubbele aantal uren werkt. Sander: “Toen Benz hier begon heb ik meteen duidelijk aangegeven: alles mag, maar niets hoeft. Dat bleek een heel goed vertrekpunt te zijn. Hij is begonnen met fietsen repareren, maar laatst hoorde ik hem met een klant bellen om een prijsopgaaf door te geven. Dat doet hij echt zelf, super! Het belangrijkste is dat er geen druk wordt opgelegd.” Gert Hazenberg is het daar helemaal mee eens: “Benz krijgt hier de ruimte om in zijn eigen tempo uit te bouwen en het beste uit zichzelf naar boven te halen. Vanaf het begin merkte ik dat hij over elke fiets in de winkel wat weet te vertellen. Als hij er klaar voor is, heeft hij de kennis om de klant te helpen. Dat zie ik echt nog wel gebeuren!”

Gerelateerde verhalen

Hoe kunnen we helpen?

Hoe kunnen we helpen?

Click to listen highlighted text!