Selecteer tekst op de pagina om deze te beluisteren.

Belangstelling vanuit Den Haag voor praktijkleren

Landelijk staat het instrument praktijkleren momenteel volop in de schijnwerpers. Het ministerie van SZW wil een aanpak ontwikkelen die geschikt is voor een brede groep werkzoekenden en werkenden zonder startkwalificatie. Mensen zonder startkwalificatie hebben een relatief kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Zij zijn vaker werkloos en uitkeringsafhankelijk. Door praktijkleren wordt de overgang naar werk makkelijker en de kans op duurzaam werk groter.

Afeer doet mee aan pilot

Afeer heeft het afgelopen jaar samen met SBB (Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) de mogelijkheden van praktijkleren onderzocht en daarmee een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de pilot van SZW. Door deze ervaringen mochten we ons als erkend leerbedrijf aanmelden voor de nieuwe pilot praktijkleren in de arbeidsmarktregio Groningen. De aanmelding is inmiddels naar SBB gestuurd vanuit het samenwerkingsverband gemeenten, MBO-instellingen, UWV, werkgevers en SW-bedrijven.

Wat is praktijkleren?

Praktijkleren is een traject voor werkzoekenden en werkenden die niet in staat zijn een MBO-diploma te halen op niveau 2 (startkwalificatie). Tijdens het praktijkleren worden vaardigheden op de werkvloer aangeleerd op basis van de MBO-kwalificatiestructuur. Als de deelnemers het traject goed doorlopen, ontvangen ze een praktijkverklaring.

Werksoorten Afeer

Afeer wil samen met het MBO het praktijkleren inzetten voor meerdere werksoorten, zoals stofferen, voedselveilig werken, logistiek, schoonmaak, groen en de opleiding medewerker klantencontactcentrum. De praktijkopleiders van Afeer zijn inmiddels al bekend met de mogelijkheden van praktijkleren en de documenten van het praktijkloket die nodig zijn voor de praktijkverklaring.

Click to listen highlighted text!