Selecteer tekst op de pagina om deze te beluisteren.

Afeer leidt schoolbegeleiders op voor Agilio

In Duitsland, net over de grens bij Winschoten, worden schoolbegeleiders gezocht en Afeer gaat ze opleiden. Het is een halfuurtje rijden naar Leer, maar toch werkt alles er net een beetje anders. In Duitsland gaan leerlingen met een beperking naar een gewone school. ‘Inklusion’ is het motto van onze oosterburen. Daar staat tegenover dat deze leerlingen één-op-één worden ondersteund door een schoolbegeleider, een soort persoonlijke buddy.

Pilotproject

De Duitse organisatie Agilio houdt zich onder andere bezig met het opleiden van schoolbegeleiders en kijkt daarbij verder dan de grens. Veel Nederlandse bewoners van de grensregio spreken de Duitse taal en dat biedt kansen. Na een informatiebijeenkomst ging een groep Nederlandse werkzoekenden eind februari op bezoek bij een Duitse school in Emden om ter plekke te bekijken wat een schoolbegeleider doet. Het vervolg is dat 8 van hen op 15 april starten met een scholingstraject bij Afeer. Het traject wordt verzorgd door Agilio en afgesloten met een stage. De deelnemers ontvangen bij succesvolle afronding een certificaat en, het belangrijkste, komen in september in dienst van Agilio om te gaan werken als schoolbegeleider in Leer.

 

Grensoverschrijdend

Werkgeversadviseur Henk Wubs houdt zich bezig met grensoverschrijdende projecten. Hij is vanuit Afeer de motor achter het pilotproject bij Agilio en wil de actieradius van de werkzoekenden vergroten: “Wij willen de grens wegpoetsen, niet 180 graden denken, maar 360! De reistijd van Winschoten naar Groningen is tenslotte langer dan bijvoorbeeld naar Leer.”

Het Agilio-project is een samenwerking tussen Afeer en Werk in Zicht.

Click to listen highlighted text!