Selecteer tekst op de pagina om deze te beluisteren.

Veelgestelde vragen over corona

Lijst van veelgestelde vragen en antwoorden voor medewerkers van Afeer

Blijft Afeer gewoon open?

Ja, Afeer blijft open op alle werksoorten en locaties. Afeer volgt de richtlijnen van het kabinet, de GGD en het RIVM. Houd voor het laatste nieuws IntrAfeer, de tv-schermen in de kantines en de website van Afeer in de gaten.

Ik ben verkouden en/of grieperig, wat moet ik doen?

Blijf thuis, ook bij milde klachten. Denk aan je eigen gezondheid en die van je collega’s. Ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Milde klachten zijn: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en lichte hoest en verhoging tot 38 graden. Meld je af bij je leidinggevende.

Heb je ernstige klachten? Zoals koorts (meer dan 38 graden) en je hoest of ademt moeilijk? Bel dan met je huisarts. Houd ook contact met je leidinggevende.

Ben je niet (meer) verkouden, heb je al 24 uur geen koorts en griepverschijnselen, meld je dan gewoon weer op het werk.

Wat is het advies voor mensen met andere gezondheidsproblemen?

We vragen mensen die behoren tot de zogenaamde risicogroep om preventief thuis te blijven. Tot de risicogroep behoren mensen met chronische longklachten, diabetes, hartproblemen en mensen die prednison gebruiken. Wees extra voorzichtig. Jouw huisarts kan je precies vertellen of je behoort tot de risicogroep.

Ik heb geen gezondheidsklachten, kan ik dan werken?

Als je gezond bent en je behoort niet tot de risicogroep, kun je gewoon aan het werk.

Mag ik thuiswerken?

Dat hangt ervan af wat voor werk je doet. Voor sommige functies geldt dat je, in overleg met je leidinggevende, prima thuis kunt werken. Afeer zal via GRID faciliteren dat je thuis kunt inloggen. Om te kunnen inloggen heb je een token nodig. Heb je die nog niet, neem dan contact op met een van de MT-leden om er een te laten bestellen. Als je niet (rustig) thuis kunt of wilt werken, dan kun je gewoon naar Afeer komen.

Hoe zit het met de ploegenregeling?

Vanaf 16 maart hebben we 2 weken in ploegen gewerkt. Dit was vooral om de afstand van 1,5 meter en de hygiënemaatregelen goed te kunnen handhaven. Vanaf 30 maart was het niet meer nodig om in 2 ploegen te werken. Doordat de bezetting op de afdelingen sowieso was teruggelopen, konden we de hygiënemaatregelen en de onderlinge afstand van 1,5 meter ook zonder in ploegen te werken goed handhaven. Vanaf 30 maart kan dus iedereen die gezond en beschikbaar is, weer op het werk komen.

Wat als we niet veilig kunnen werken?

Vanaf maandag 30 maart zijn we gestopt met de ploegenregeling en werken we dus weer gewoon op de afdelingen, zoals we dat gewend waren. Wel blijven hygiëne en veilig werken superbelangrijk. De leidinggevende zal zijn afdeling zo inrichten dat iedereen onder goede omstandigheden en op veilige afstand (1,5 meter) van elkaar kan werken. Is dat (nog even) niet mogelijk, dan kan het zijn dat er op bepaalde afdelingen nog met een lagere bezetting wordt gewerkt.

Ik ben gedetacheerd. Wat geldt voor mij?

Voor de gedetacheerden gelden de richtlijnen van de inlener. Als je in een groep gedetacheerd bent, ga naar je werkleider. Ben je individueel gedetacheerd, ga dan naar jouw contactpersoon bij het bedrijf waar je gedetacheerd bent of vraag je detacheringsconsulent.

Mijn kinderen zijn thuis, wat nu?

Kun je niet naar het werk komen omdat je kinderen thuis zijn, overleg dan met je leidinggevende wat voor jou en Afeer de beste oplossing is

Kunnen afspraken en bijeenkomsten doorgaan?

De grotere bijeenkomsten worden in ieder geval afgelast. Voor andere afspraken geldt dat deze kunnen doorgaan onder de volgende voorwaarden:

 • Probeer overleg zoveel mogelijk op afstand te doen, via conference-call of skype etc.
 • Heb je wel (noodzakelijk) overleg, houd dan extra afstand van elkaar. Ga in vergaderruimtes verder uit elkaar zitten dan je normaal doet. Ventileer de vergaderruimtes goed.
 • Probeer, mede afhankelijk van de grootte van de vergaderruimte, het aantal mensen waarmee je om tafel zit te beperken tot maximaal 4.

Hoe zit het met reizen tussen de verschillende locaties van Afeer?

Reis alleen tussen de verschillende locaties van Afeer, als het niet anders kan. Dit om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen. Alleen het management en de teamleiders verplaatsen zich nog vrij tussen de locaties. Gebruik bij binnenkomst op een locatie altijd even wat handgel. Dat staat bij de ingang.

Wat als ik of een huisgenoot van mij besmet blijkt te zijn met corona?

Meld het direct aan je leidinggevende en blijf thuis! Leidinggevenden melden het direct bij een MT-lid (Jeroen van der Woude, Otto Albeda of Gina Olthoff).

Ik kan niet naar mijn werk komen, wat nu?

 • Ben je ziek/grieperig of verkouden? Blijf thuis, ook bij milde klachten. Meld je af bij je leidinggevende.
 • In sommige functies kun je thuiswerken. Overleg dit met je leidinggevende.
 • Kun je door huiselijke omstandigheden niet naar je werk komen, overleg dan met je leidinggevende wat voor jou en Afeer de beste oplossing is.

Hebben de coronamaatregelen invloed op betaling van salaris en vakantiegeld?

Nee, Afeer betaalt gewoon je salaris en je vakantiegeld of IKB (Individueel Keuze Budget), net als andere jaren. Als je je IKB uitbetaald wilt hebben, vul je dit in in Afas.

Wat als de situatie verandert?

Als algemene richtlijn geldt: als de situatie bij Afeer verandert, dan hoor je dat van Afeer. Ga niet in op geruchten en aannames, baseer je op feiten. Het kernteam corona overlegt regelmatig en bekijkt de situatie ieder keer weer opnieuw.

We volgen de richtlijnen van het kabinet, het RIVM en de GGD. Houd de website van Afeer, de tv-schermen in de kantines en IntrAfeer in de gaten voor het laatste nieuws.

Wat zijn de hygiënevoorschriften ook al weer?

 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Blijf thuis als je ziekt bent of als iemand in je gezin ziek is
 • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen
 • Geen handen schudden
 • Vermijd contact met personen die ziek zijn
 • Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar

Vragen?

Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op met je leidinggevende/werkleider. Je leidinggevende blijft je 1e aanspreekpunt binnen Afeer.

Leidinggevenden kunnen hun vragen stellen aan het kernteam. Dit kernteam bestaat uit Johan van Dam, Otto Albeda, Gina Olhtoff, Jeroen van der Woude en Jurrie Nieboer.

 

Click to listen highlighted text!