Afeer stoffeert met Gronings Goud
In opdracht van de Gemeente Groningen en Interoffice stak Afeer oude stoelen van sociaal ontwikkelbedrijf Iederz in een nieuw jasje. En niet zomaar een nieuw jasje. Nee, de stoelen voor de nieuwbouw aan de Silkeborgweg zijn gestoffeerd met Gronings Goud. Carolina Vogel, projectleider circulariteit van de Gemeente Groningen, loopt over van enthousiasme en vertelt er graag meer over: “De gemeente Groningen heeft als ambitie om in 2030 een afvalloze gemeente te zijn. Dat betekent niet dat er dan helemaal geen afval meer is, maar wél dat het afval hoogwaardig wordt hergebruikt. Textiel is een voorbeeld van een problematische afvalstroom: veel oud textiel wordt afgedankt en op dit moment laagwaardig verwerkt of zelfs verbrand. Dat heeft vooral te maken met de inferieure kwaliteit van ‘fast fashion’. Je kunt dat soort wegwerpkleding nog verwerken in poetslappen of isolatiemateriaal, maar veel meer valt er niet van te maken. Wat wij willen is dat stof weer als stof wordt ingezet. Mijn opdracht was om een oplossing te bedenken.”
Partijen bij elkaar brengen
“Onderdeel van mijn opdracht was ook om partijen in de keten bij elkaar te brengen”, vervolgt de gedreven projectleider. “Contacten in de markt, interessante startups, kenniscentra, scholen en natuurlijk onze textielinzamelaar GoudGoed. Zo kwam ik er via Academie Minerva achter dat het mogelijk is om stof als het ware uit elkaar te trekken. Dan krijg je een soort wat-achtige substantie. Als je daar gerecycled PET aan toevoegt, kun je er nieuw garen van spinnen. Waar je vervolgens weer stof van kunt weven. Zij kenden die techniek, en via het door ons opgebouwde netwerk kwam ik in contact met ReBlend. Dit bedrijf heeft de technologie en kan het productieproces voor haar rekening nemen. Vervolgens is deze kennis gedeeld met GoudGoed en toen hadden we de cirkel rond. Het Gronings Goud, zoals we de gerecyclede stof hebben gedoopt, was geboren.”
Circulair en inclusief
“Binnen onze eigen organisatie zijn we eens gaan kijken wie er over het kantoormeubilair gaat. Mijn collega’s van de afdeling huisvesting bleken net een circulair contract te hebben gegund aan de regionale kantoorinrichters Interoffice uit Winschoten en Vepa uit Hoogeveen. Interoffice heeft vanuit de gedachte van SROI en inclusiviteit contact opgenomen met de Stoffeerderij van Afeer. En de rest is geschiedenis. Inmiddels staan de eerste met Gronings Goud gestoffeerde stoelen te pronken in de vergaderruimtes van Iederz en dat ziet er hartstikke goed uit. De mensen van Afeer verstaan hun vak, ze hebben uitstekend werk geleverd.”
Maatschappelijke impact
Dat klinkt als een 100% succesverhaal. Waren er dan helemaal geen obstakels op de weg? Carolina: “Tuurlijk waren er obstakels, die zijn er altijd. Sowieso was het ingewikkeld omdat er veel partijen bij de keten betrokken zijn. Bovendien zijn we gestart middenin de coronatijd. Maar ondanks dat zijn we allemaal in het concept blijven geloven. Af en toe moesten we even wat geduld opbrengen, maar het is ons gelukt. We hebben met zijn allen een prachtige businesscase ontwikkeld. Als je kijkt naar de maatschappelijke impact, dan heb je het over ruim 15 Euro per kilo stof qua besparing aan water, CO2-uitstoot, creëren van banen enzovoort. Gezamenlijk hebben we laten zien dat het kan en daar ben ik supertrots op!”